grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Gramaj ve ambalaj değişikliği yapan yandı!

Bakanlık, gramaj ve fiyat oyunu yaparak vatandaşları mağdur edenler konusunda İl Ticaret Müdürlüklerine talimat verdi ,vermesine de. Fakat bizim il ticaret müdürlükleri bu işin tam neresinde sorgulamak lazım.

Ekonomi Yayın: 29 Ağustos 2023 - Salı - Güncelleme: 29.08.2023 01:31:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Ticaret Bakanlığı; gramaj, adet ve ambalaj değişiklikleriyle fiyat artışı yapan firmalara para cezası uygulanacağını açıkladı. Bu kapsamda 81 il ticaret müdürlüklerine talimat verildi. Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat artışı yapan firmalara karşı yeni bir hamlede bulunuyor. 81 il müdürlüğüne gönderilen talimatla; satış fiyatı aynı olup gramajı düşürülen ürünler ve bu tür ürünlerde gizli fiyat artışı yapılmasıyla ilgili para cezası uygulanacağı bildirildi.
GİZLİ ARTIŞ YAPILDIĞI GÖZLEMLENDİ
Açıklamanın tamamı şu şekilde: "Son zamanlarda gerek Ticaret Bakanlığımıza yapılan başvurulardan gerekse de sosyal medya mecrasında yer alan paylaşımlardan, satışa sunulan ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimlerinin azaltılmasına rağmen, ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmemesi nedeniyle tüketicilerin ürünlerdeki bu değişikliği fark edemediği, böylelikle ürünlerin birim fiyatlarında gizli olarak artış yapıldığı gözlenmektedir.
81 İL MÜDÜRLÜĞÜNE TALİMAT GÖNDERİLDİ
Bu durumun, ilgili düzenlemelerde konuya ilişkin olarak "Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde, adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları" hükmü kapsamında olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Söz konusu haksız ticari uygulamanın önüne geçilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla, ülke genelinde inceleme ve denetimlerin gerçekleştirilerek, düzenlemeye aykırı nitelikte gramaj/hacim değişiklikleriyle satışa sunulan ve söz konusu ölçü birimi değişikliğine karşın, satış fiyatında bu yönde değişiklik yapılmayan ürünlerin tespit edilip tutanağa bağlanması ve ispata yönelik bilgi ve belgelerin eklenerek Reklam Kurulunca değerlendirilmek üzere gönderilmesi hususunda 81 Ticaret İl Müdürlüğümüz talimatlandırılmıştır.
İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK
Bu kapsamda, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne intikal eden konuya ilişkin tespit tutanakların incelenmesinin ardından, üretici-satıcı firmaların savunmaları alınacak ve devamında mevzuatın amir hükmüne aykırı mahiyetteki haksız ticari uygulamalara idari para cezaları uygulanacaktır.
YANILTICI ÜRÜNLER İÇİN İL MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURULMASI GEREKİYOR
Diğer taraftan, mağduriyetlerin önlenmesi noktasında, satın alacakları ürünlerin ambalajlarının ve etiketlerinin dikkatle incelenmesi konusunda tüketicilerin de farkındalığa sahip olmasının önemli olduğu değerlendirilmekte olup, herhangi bir yanıltıcı ambalaj uygulaması ile karşılaşılması halinde, Reklam Kuruluna veya Ticaret İl Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir.
Tüketicilerimizi aldatıcı ve yanıltıcı olan söz konusu uygulamalar Ticaret Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Gerek illerden gelen şikâyet başvuruları ve denetim tutanakları, gerekse basına ve sosyal medya mecralarına yansıyan benzer faaliyetler titizlikle takip edilmekte olup, Bakanlığımıza ulaşan bu yöndeki uygulamalar hakkında inceleme ve değerlendirmeler devam edecektir."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.