grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Endişe verici araştırma: Milyonlarca insan uzun süreli Covid-19’un semptomlarını yaşıyor

Yapılan son araştırmalar, çocuklar ve hamileler de dahil olmak üzere milyonlarca insanın uzun süreli Covid-19’a yakalandığını ortaya çıkardı.

Sağlık Yayın: 13 Şubat 2024 - Salı - Güncelleme: 13.02.2024 22:37:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Milyonlarca insan, Covid-19’u atlattıktan sonra bile semptomlarıyla uzun süre mücadele etmek zorunda kalıyor. Biri hamile insanları, diğeri çocukları inceleyen iki yeni çalışma, hastalığın getirdiği bu yüke dikkat çekiyor.

Pazartesi günü açıklanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, hamileyken Covid-19 geçiren 10 kişiden 1'inde uzun süreli semptomlar geliştiği tespit edildi.

Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin İyileşme Girişimi'nden elde edilen verilere göre, hamile olan 1.503 kişiden %9,3'ü enfeksiyondan altı ay veya daha uzun bir süre sonra semptomların ortaya çıktığını bildirdi. En yaygın semptom, hafif fiziksel veya zihinsel aktivite sonrasında oluşan yorgunluk hissi olurken bazıları da baş dönmesi bildirdi.

Jinekolog Dr. Torri Metz, yaptığı açıklamada, "Genellikle hamile insanlar bir virüse maruz kaldıklarında daha hasta olma eğilimindedirler çünkü bağışıklık sistemleri normalde olduğu gibi güçlü bir tepkiye sahip değildir. Bu, hamile vücudunda, bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona karşı doğal tepkisi olan iltihaplanmanın daha az geliştiği anlamına gelebilir. Diğer çalışmalar da, Covid-19'dan sonra uzun süren iltihaplanmanın beyinde, akciğerlerde ve böbreklerdeki hasarla bağlantılı olduğunu gösterdi." dedi.

 

Uzun süreli Covid-19 geçiren hamileler de bazı ortak semptomları paylaşırken, obeziteye sahip olanların, kronik anksiyete ya da depresyon tanısı alan ya da hastayken oksijen desteğine ihtiyaç duyanların da uzun süreli geçirme riski daha yüksek çıktı.

ÇOCUKLARDA 1 YIL BOYUNCA SÜRÜYOR

Geçen hafta Pediatrics dergisinde yayınlanan diğer yeni araştırma, çocuklar üzerinde yapılan çeşitli çalışmaları inceledi ve 6 milyon kadar kişinin uzun süreli Covid-19'a yakalandığını ortaya çıkardı.

Araştırmalar, uzun süreli yakalanan gençlerin çoğunun sonunda iyileştiğini, ancak üçte birinde ilk enfeksiyondan bir yıl sonra bile semptomlar görüldüğünü gösteriyor.

Çocuklarda uzun süreli Covid-19 semptomları arasında da yorgunluk, nefes darlığı ve göğüste sıkışma gibi solunum sorunları ve yorgunluk yer aldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.