grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Kırşehir Dahil 14 İle Kene Uyarısı

Türkiye'de kene vakalarının en fazla görüldüğü illerimiz arasında yer alan Kastamonu, Çankırı, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Tokat, Amasya, Samsun, Ordu, Sivas, Gümüşhane, Erzincan, Bayburt ve Erzurum için uyarı yayınlandı.

Sağlık Yayın: 11 Temmuz 2023 - Salı - Güncelleme: 11.07.2023 21:45:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Türkiye'de en fazla kene görülen illerimiz açıklandı. Bu illerimizde ikamet vatandaşların son günlerde kene vakalarına karşı çok daha dikkatli olması gerektiği ifade edildi. Bu illerimiz arasında Kastamonu, Çankırı, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Tokat, Amasya, Samsun, Ordu, Sivas, Gümüşhane, Erzincan, Bayburt ve Erzurum yer alıyor. Kenenin neden olduğu Kırım Kongo hastalığının  en büyük belirtinin hangisi olduğu da açıklandı. 

 

TÜRKİYE'DE 11 MAYIS 2016'DAN BU YANA GÖRÜLEN VAKA SAYISI 

Türkiye’de 11 Mayıs 2016 itibariyle 9 bin 854 vaka Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakası görüldü. Bu vakalardan 471’i ölümle sonuçlandı. Vakalar özellikle Kelkit Vadisi olarak adlandırılan coğrafik alanda yoğun olarak görülürken 2015 yılında hastalığın görülme sıklığının 100 binde 0.92 olan Türkiye ortalamasının üzerinde 22 il belirlendi.

Bu iller sırasıyla Gümüşhane, Tokat, Bayburt, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Çorum, Sivas, Amasya, Tunceli, Bingöl, Çankırı, Giresun, Kırşehir, Artvin, Kastamonu, Kars, Samsun, Ordu, Muş, Kırklareli, Bilecik şeklinde sıralandı.

 

 

EN BÜYÜK BELİRTİLERİ AÇIKLANDI 

Virüsün semptomları baş ağrısı , yüksek ateş, sırt ve eklem ağrısı, mide ağrısı ve kusmayı içerir. Kırmızı gözler, kızarmış yüz, kırmızı boğaz ve damakta peteşi (kırmızı noktalar) da yaygındır.Ağır vakalarda DSÖ uyarıyor, sarılık, ruh hali dalgalanmaları ve duyusal algı ile karşılaşılıyor. Hastalık ilerledikçe, hastalığın yaklaşık dördüncü gününde başlayan ve yaklaşık iki hafta süren geniş alanlarda şiddetli morluklar, şiddetli burun kanamaları ve enjeksiyon yerlerinde kontrolsüz kanamalar görülebilir.

 

NEDEN KIRIM KONGO DENİLİYOR?

Hastalığın ilk ismi olan Kırım Kanamalı Ateşi ilk kez 1944 yılında Kırım’da köylülere yardım eden Sovyet ordusu askerlerinde görüldü. Daha sonra hastalık 1956’da Kongo’da görülürken, 1969 yılında ikisinin de aynı hastalık olduğu belirlendi ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak adlandırıldı. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.