grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Kırşehir'de Kene Ölüme Neden Oldu

Kırşehir'de kene tarafından ısırılan 1 kişi yaşamını yitirdi.

Sağlık Yayın: 15 Haziran 2023 - Perşembe - Güncelleme: 15.06.2023 23:56:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Alınan bilgiye göre Akçakent'in Yaylaözü Köyü'nde ikamet eden Fevzi Koç (50), bir süre önce boynunda kene olduğunu fark etti ve koparıp attı.Bir süre sonra fenalaşan Fevzi Koç, yediği mantardan zehirlendiğini düşünerek Kırşehir Eğtiim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.Zehirlenmediği fark edilen Fevzi Koç, kırım kongo kanamalı hastalığı şüphesiyle Ankara Şehir Hastanesi'ne sevk edildi.Burada tedaviye alınan Koç, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.Koç'un acı haberi yakınlarını yasa boğdu.

 

İÇ ANADOLU BÖLGESİ'NE DİKKAT

Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları da artıyor. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılıkla uğraşanların kene ısırmasına karşı dikkatli olması isteniyor. Hastalıkla ilgili aşı çalışmaları da sürüyor.

 

MUTLAKA DOKTOR ÇIKARMALI

Keneler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ni bu hastalıkla enfekte olan hayvanlardan alıp insana taşıyor. Yaz aylarının korkutan hastalığı hayvanlarda bir hastalık yapmazken, insana bulaştığında yüzde 40 ölüme neden oluyor.Hastalık, hayvanlardan da insana geçebiliyor. Bulaştığında grip benzeri semptomlar ortaya çıkıyor.

 

 

"Kenenin mutlaka doktor tarafından çıkarılması gerekiyor"

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve riskli bölgelerde yaşayanların dikkatli olmaları gerekiyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, kenenin fark edildiği anda doktora gidilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“İlk başta çok küçük bir şekilde tutuluyor ama kene beslendikçe siyah bir ben gibi büyüyor, fark edilebilir, ele gelebilir hale geliyor. O yüzden kene görüldüğü anda doktora gidilmesi ve bunu mutlaka çıkartılması gerekiyor."

 

KKKA'nın tedavisi bulunmuyor

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin tedavisi bulunmuyor. Hastalığa karşı aşı çalışmaları devam ediyor.

Kenenin fark edildiği anda çıkarılmasıyla hastanın kötüye gidişinin engellenebileceğini vurgulayadı.

Uzmanlar, kenenin mutlaka sağlık kuruluşlarında çıkarılması gerektiğini vurguluyor.

#
Yorumlar (1)
19.06.2023 10:48
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.