Kuraklığa direnen buğday

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin yürüttüğü çalışmalar, kuraklığa rağmen yüksek verim sağlayan Bayraktar-2000 buğday çeşidinin bölge çiftçisine umut olduğunu ortaya koydu.

Ekonomi Yayın: 18 Temmuz 2025 - Cuma - Güncelleme: 18.07.2025 13:47:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Ziraat Fakültesi’nin tarımsal deneme üretim sahasında ekimi yapılan “Bayraktar-2000” buğday çeşidi, bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen yüksek verim sağlayarak dikkat çekti. Kurumun akademik kadrosu, Orta Anadolu ve geçiş bölgelerinde kuraklık nedeniyle ciddi rekolte kayıpları yaşanırken, üniversite arazilerinde alınan sonuçların umut verici olduğunu belirtti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, bu yıl özellikle tahıl üretiminde ciddi düşüş yaşandığını belirterek birçok bölgede biçerdöverlerin dahi tarlaya giremediğini söyledi. Ancak KAEÜ’ye ait 1124 dekarlık işlemeli tarım alanında, özellikle Bayraktar-2000 buğday çeşidinden ortalamanın çok üzerinde verim alındığını ifade etti.

“Bu yıl yağış yetersizliğine rağmen, 330 dekarlık alanda ektiğimiz Bayraktar-2000 çeşidinden dekara ortalama 180-220 kilogram verim aldık. Kırşehir genelinde üreticilerden ve biçerdövercilerden edindiğimiz bilgiye göre, dekara ortalama verim 120 kilogram civarında. Özellikle nadas bırakılmayan tarlalarda verim 50 kilograma kadar düşmüş durumda. Bizim bu başarımızda en büyük pay, Bayraktar-2000’in bölge ekolojisine uygunluğu” dedi.

Kuraklık Tablosu Endişe Veriyor

Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu ise kuraklığın boyutuna dikkat çekti. Kırşehir’de uzun yıllar ortalaması 382 mm olan yağış miktarının bu yıl sadece 134 mm seviyesinde kaldığını vurgulayan Hatipoğlu, bu durumun tarımsal açıdan “şiddetli kuraklık” anlamına geldiğini söyledi.
“Döllenme döneminde yağış olmayınca daneler küçüldü. Normalde 1000 dane ağırlığı 40 grama kadar çıkarken bu yıl 30 gram seviyesinde kaldı. Buna rağmen Bayraktar-2000’den yüksek verim elde ettik” ifadelerini kullandı.

Çiftçiye Bilimsel Destek

Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Ayrancı da bölgesel kalkınma odaklı çalışmalarla kuru tarıma uygun çeşitlerin yaygınlaştırılması için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti.
“Bayraktar-2000; suyu iyi kullanan, kuraklığa dayanıklı, verimli bir çeşit. Çiftçilere yalnızca tohum önermiyoruz, aynı zamanda kuru tarım tekniklerini de anlatıyoruz. Alın terinin karşılığını almak, dekara 10 kilo fazla ürün almak çiftçimiz için büyük bir kazanç. Bu tohum gibi dayanıklı türlerin, Orta Anadolu başta olmak üzere geçiş bölgelerinde yaygınlaştırılması gerekiyor” diye konuştu.

KAEÜ’nün örnek teşkil eden bu çalışması, kuraklıkla mücadele eden çiftçilere alternatif ve bilimsel çözümler sunarken, sürdürülebilir tarım politikalarına katkı sağlayabilecek nitelikte.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.