Susuzluk ve kuraklık tehdidi altında olan Kırşehir için önemli toplantı

Altın Madeni Projesi için kritik aşama olan 2. İDK (İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu) toplantısı, 5 Ağustos 2025 Salı günü saat 14.00’te Ankara’daki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında gerçekleştirilecek.

Yaşam Yayın: 23 Temmuz 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 23.07.2025 23:31:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Kırşehir Merkez ve Boztepe ilçeleri sınırlarında, Çimeli ve Körpınar köyleri civarında yapılması planlanan Altın Madeni Projesi için kritik aşama olan 2. İDK (İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu) toplantısı, 5 Ağustos 2025 Salı günü saat 14.00’te Ankara’daki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında gerçekleştirilecek.

Projenin Sahibi: Tanıdık İsimler
Proje, Koç Holding’e bağlı Demir Export ile AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas İnşaat ortaklığıyla kurulan Defaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yürütülüyor. Kamuoyunda tartışma yaratan proje, doğaya ve yaşam alanlarına olası etkileriyle ciddi endişelere neden olmuş durumda.

Mahkeme Kararıyla Davet Edildiler
İlk İDK toplantısına Kırşehir Belediyesi, Özbağ Belediyesi ve Boztepe Belediyesi "ilgili kurum" sayılmadıkları gerekçesiyle davet edilmemişti. Ancak Kırşehir ve Özbağ belediyeleri bu kararı yargıya taşıdı ve Yozgat İdare Mahkemesi kararıyla sürece dahil edilerek bu kez toplantıya resmi olarak çağrıldılar. Boztepe Belediyesi ise dava açmadığı için ikinci toplantıya davet edilmedi.

Söz konusu İDK toplantısına davet edilen kurumlar ve bu kurumlardan Kırşehir kamuyonun beklentileri ise şu şekilde : 

1. Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Beklentiler:

  • ÇED Raporunun mevzuata uygunluğu detaylı şekilde incelenmeli.

  • Özellikle Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı’na olan etkiler titizlikle değerlendirilmelidir.

  • Tesisin uygulamaya geçirilmesi halinde ortaya çıkacak patlatmalar, gürültü, toz emisyonu ve olası kimyasal sızıntıların doğa üzerindeki yıkıcı etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Seyfe Gölü’nün kuş popülasyonuna yönelik tehditler bilimsel olarak raporlanmalı ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

2. Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Beklentiler:

  • Mera, tarım arazisi ve hazine arazilerinin korunması için projeye dair açık görüş bildirilmeli.

  • Proje alanındaki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sona ermesi halinde oluşacak sosyal ve ekonomik kayıplar değerlendirilmelidir.

  • Altın madeni sahasında bulunan endemik türlerden Bey Civanperçemi’nin yaşam alanlarının korunması için biyolojik koruma tedbirleri geliştirilmelidir.

  • Ankara ve İstanbul’un et ihtiyacının karşılandığı hayvancılık bölgelerinin riske girmemesi için detaylı analiz yapılmalıdır.

3. Kırşehir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden Beklentiler:

  • ÇED raporunun deprem, heyelan ve pasa depolama riskleri yönünden detaylıca değerlendirilmesi istenmektedir.

  • Olası bir İliç benzeri çevre faciası riskine karşı, önleyici afet senaryoları geliştirilmelidir.

4. Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Beklentiler:

  • Maden sahasına çok yakın konumda yer alan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları (Çorakbayırı Tümülüsü, Çanakçı Düz Yerleşimi) korunmalıdır.

  • Patlatmalardan kaynaklı titreşim ve sarsıntıların, kültürel mirasa zarar verme ihtimali değerlendirilerek, arkeolojik mirasa sahip çıkılmalıdır.

5. Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Beklentiler:

  • Maden faaliyetlerinin neden olacağı hava ve su kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki etkileri bilimsel olarak değerlendirilmelidir.

  • Flotasyon işleminde kullanılacak kimyasalların (PAX, Aero 8045/404, MIBC, vb.) insan ve hayvan sağlığına etkileri irdelenmeli ve kamuoyuna açıklanmalıdır.

  • Asit maden drenajı riskinin neden olabileceği yeraltı suyu kirliliği ve içme suyu tehditleriyle ilgili uyarılar yapılmalıdır.

6. Kırşehir İl Özel İdaresi’nden Beklentiler:

  • Maden ruhsat sahası içerisine giren Çimeli ve Körpınar köylerindeki mandıra, ev ve köy yollarının imar durumu netleştirilmelidir.

  • Yasal yapı ruhsatı almış tarımsal ve hayvansal üretim tesislerinin hakları korunmalı; maden faaliyetleri karşısında köy altyapısına sahip çıkılmalıdır.

7. Kırşehir Belediyesi ve Özbağ Belediyesi’nden Beklentiler:

 

  • Proje sahasının, Kırşehir şehir merkezine 6 km, içme suyu kaynaklarına 2 km mesafede olduğu dikkate alınarak içme suyu güvenliği için net tavır konulmalıdır.

  • Su kaynaklarını besleyen dağlık yapıların dinamitli patlatmalarla tahrip edilmesi, kuyuların kurumasına ve su kalitesinin bozulmasına yol açacaktır.

  • Susuzluk ve kuraklık tehdidi altında olan Kırşehir’in içme ve kullanma suyu kaynaklarının korunması öncelikli gündem haline getirilmelidir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.